Vuoden 2019 voittaja on Marianne Lauritsen

Northern Scriptin voitto meni ensimmäistä kertaa Norjaan. Kilpailun voitti 23-vuotias Marianne Lauritsen käsikirjoituksellaan Roskilde.

Marianne Lauritsen Photo: Milla Korkeamäki

Lauritsenin käsikirjoitus sijoittuu Roskilde-musiikkifestivaalille Tanskaan. Lyhytelokuvakäsikirjoitus käsittelee erilaisia ihmissuhteita, kuten ystävyyttä ja irtosuhteita nuoren naisen näkökulmasta. Palkinnoksi voitostaan Lauritsen saa matkan norjalaisen Nordic Youth Film -festivaalin elokuvatyöpajaan kesälle 2020.

Voittajakäsikirjoitus kiinnitti tuomariston huomion tarkoilla havainnoillaan aiheestaan.

-Käsikirjoitus on rohkea ja oivaltava, poeettinenkin, sen henkilöt ja dialogi huolellisesti rakennettuja ja uskottavia ja tarina loisteliaasti rajattu hyvin erityiseen tilaan ja tiettyihin toistuviin hetkiin. Käsikirjoitus onnistuu tavoittamaan sen kohdan nuorten aikuisten elämässä, jolloin se mitä todella halutaan on vielä vähän epäselvää, mutta osataan kuitenkin jo esittää kuin oltaisiin täysin tilanteen tasalla, perustelivat valintaansa kilpailun tuomarit ohjaaja-käsikirjoittaja Reetta Aalto ja vuoden 2017 kilpailun voittaja Mikko Peltotupa.

Tänä vuonna käsikirjoituskilpailun teemana oli “ideal distance” eli vapaasti suomennettuna ihanteellinen välimatka. Kukin kirjoittaja sai lähestyä teemaa itse valitsemastaan näkökulmasta, eikä genrerajoja ollut.

Oulussa nuoret käsikirjoittajalupaukset pääsivät hiomaan käsikirjoitustaitojaan

Northern Scriptin finaalitapahtuma järjestettiin Oulussa 21. – 23.11.2019 yhteistyössä Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin kanssa. Finaalitapahtumassa kuusi nuorta kirjoittajaa Suomesta, Ruotsista ja Norjasta osallistuivat käsikirjoittaja Katri Myllyniemen workshoppiin

Northern Script -kilpailu järjestettiin tänä vuonna kolmannen kerran. Kilpailuun osallistui kokonaisuudessaan ennätysmäärä kilpailijoita, yhteensä 30 kirjoittajaa. Näistä kuusi valittiin finaaliin. Kilpailu on avoin 18 – 25 -vuotiaille nuorille, jotka asuvat Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa.

Katri Myllyniemi Kuva: Liisa Haapanen

– Käsikirjoittamisen arvostus ja sitä kautta suosio on noussut viime vuosina, mutta sen eteen on myös tehty paljon töitä. Pohjoismaalainen lyhytelokuva on tunnettua ja kiertää festivaaleilla. On myös paljon nuoria lahjakkaita kirjoittajia, joilla on tarinoita kerrottavanaan, miettii käsikirjoittaja Katri Myllyniemi.

Kilpailun järjestää Mediakasvatuskeskus Metka ry. Pääyhteistyökumppanit ovat Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali, Nordic Youth Film Festival NUFF (Norja, Tromssa) ja Barn- och ungdomsfilmfestival BUFF (Ruotsi, Malmö).